Další světový úspěch moravských řemeslných ovocných likérů na San Francisco World Spirits Competition 2024
Přírodní řemeslné ovocné likéry s jemným nádechem mandlí Ratafia Almond Spirit, vyráběné malou rodinnou firmou manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova, opět zabodovaly v jedné z nejvlivnějších a nejuznávanějších mezinárodních soutěží hodnotících lihoviny – San Francisco World Spirits Competition (SFWSC), která se každoročně koná v americkém San Franciscu v Kalifornii. V letošním ročníku této renomované soutěže obhájil jejich višňo-mandlový likér ,,VIŠNIČKA’’ opakovaně ocenění Double Gold a 97 bodové skóre, čímž si upevnil své místo mezi nejlepšími ovocnými likéry na světě. Zároveň byl nominován mezi 5 nejlepších vítězů ocenění Double Gold ze všech 5 500 vzorků lihovin přihlášených z celého světa. Dostat se do seznamu finalistů pro cenu Best of Awards, která bude vyhlášena v říjnu, je pro každou značku vrcholným úspěchem.
„Soutěž SFWSC je považována za nejvýznamnější a nejvlivnější soutěž destilátů na světě. Získání prestižní dvojité zlaté medaile je něco, o co usilují značky a výrobci po celém světě a co hrdě propagují. Nám se to s naší ratafií Višnička podařilo již druhým rokem po sobě, z čehož máme pochopitelně obrovskou radost. Jeřabinka a Mandlička skončily letos na stupních vítězů na druhém místě a získaly stříbrnou medaili. Jsme nesmírně hrdí na to, že se nám podařilo vytvořit prvotřídní produkt, který získává uznání na světové scéně,“ říká Jan Kleiner, a dodává: „Naším cílem je zachovat všechny přirozené vůně a chutě ovoce a přinášet zcela autentický a věrný chuťový zážitek čisté přírody prostřednictvím používání pouze přírodních surovin bez jakýchkoli syntetických aromat či jejich náhražek. Náš letošní úspěch na SFWSC znovu potvrzuje, že skutečné pravé ovocné likéry, což pro naši Ratafii znamená výrobu za použití šťávy z plně vyzrálého ovoce, tradičních metod a nulových aromatických přísad, jsou zlatým standardem.“
Proč je soutěž San Francisco World Spirits Competition tak prestižní? Soutěž SFWSC se poprvé konala v roce 2000 a jde o nejstarší a největší soutěž svého druhu ve Spojených státech a jednu z největších a nejvýznamnějších soutěží v lihovarnickém průmyslu na světě. Každoročně se zde setkává obrovské množství lihovarů z celého světa, kdy se každá značka může pochlubit nějakou medailí, kterou někde získala. Více než 5 500 vzorků lihovin (v kategorii likérů se letos sešlo více než 250 vzorků ovocných likérů) letos hodnotilo v slepých degustačních testech 70 zkušených porotců z řad renomovaných odborníků na alkoholické nápoje jako jsou destilatéři, mixologové, kritici destilátů a likérů, novináři a sommeliéři z celého světa. Každý produkt je ochutnáván slepě, což zajišťuje důvěryhodnost a nezaujatost hodnocení. Dvojitou zlatou medaili (Double Gold) obdrží produkt pouze tehdy, když mu všichni porotci jednomyslně udělí zlatá ocenění. Existuje pouze jedno hodnocení, které překračuje status Double Gold: Platinum. Platinové medaile se udělují produktům, které obdrží ocenění Double Gold po dobu tří po sobě jdoucích let za sebou.
RATAFIA je přírodní ovocný likér, který se tradičně vyrábí macerací nebo infuzí z ovocné šťávy a silného alkoholu jejímž výsledkem je alkoholický nápoj s 18 % - 33 % stupni alkoholu. Tento proces, který se nazývá „MUTAGE“, je technika objevená v roce 1258 Arnaudem de Villeneuve. Jedná se o proces, který umožňuje zastavení fermentační aktivity mikroorganismů přítomných v ovoci přidáním ethanolu. RATAFIA může být sladká, hořká nebo kořeněná, v závislosti na použitých přísadách a receptuře. Je oblíbená zejména ve Středomoří, především ve Francii, Itálii a Španělsku, kde má dlouhou historii a je často spojována s tradičními postupy domácí výroby. Každý druh RATAFIE má svůj vlastní jedinečný chuťový profil, díky kterému je zkoumání a objevování pro milovníky tohoto nápoje fascinujícím zážitkem.
Ratafia Almond Spirit – moderní přírodní ovocné likéry z Moravy dobývají svět Tuzemský trh ovocných likérů prochází obrodou, spotřebitel je oslovován mnoha značkami s více či méně autentickými příběhy, které se snaží nalákat na různé parametry, od historických odkazů přes specifickou lokální výrobu až po využívání rozmanitých trendů v naší zemi i za hranicemi. Je ale překvapující, že u nás stále nikdo nezačal vyrábět řemeslný ovocný likér na výhradně přírodní bázi.
To se změnilo v polovině roku 2023, kdy na trh přišly likéry Ratafia Almond Spirit – první tuzemské čistě přírodní likéry vyrobené dle světových trendů. Ratafia vychází z prastarých receptur výroby alkoholických nápojů z různých druhů ovoce a striktně zachovává postupy s nulovým použitím syntetiky. Při své řemeslné výrobě ale zároveň využívá nejmodernější poznatky a technologie k dosažení co nejvyšší možné kvality pro zachování přirozené vůně a chutě ovoce.
Ovocné likéry vznikají v malém rodinném lihovaru rodiny Kleinerů v moravském Prostějově (Žešov). Kleinerovi pochází ze střední Moravy a výrobě řemeslných nápojů se věnují už více než 25 let, jejich firma stála mimo jiné např. za vznikem a úspěchem Mandlovice z Hustopečí. Nyní si plní svůj vlastní sen vyrábět likéry na kvalitativně nejvyšší možné úrovni, bez jakýchkoliv náhražek aromat či jiných syntetických složek a přísad. Kvalitu řemeslné výroby opakovaně potvrdili také porotci na nejprestižnější oborové soutěži na světě, SFWSC v San Francisku, kde jejich Ratafia získala nejvyšší možné ocenění – Double Gold.
Všechny ingredience jsou pečlivě vybírány v různých koutech světa tak, aby splňovaly kritéria nejvyšší kvality. Proto je Ratafia Mandlička vyrobena z kalifornských mandlí. Jeřabinka a Višnička zase z certifikované ovocné šťávy dovážené z Francie. Všechny verze obdržely jako první a dosud jediné přírodní mandlové likéry na světě certifikát košer. Na rozdíl od jiných produktů se do výsledného likéru nepřidávají žádná umělá aromata, extrakty ani přísady! Tři dostupné verze likérů Ratafia Almond Spirit - Mandličku, Višničku a Jeřabinku - Růženka s Honzou ručně plní do půllitrových lahví v síle 18 % až 33 % alkoholu.